Hvad er det, du får undervisning i?

Karina underviser fra jorden IMG_2868

En rytter ringede en dag til mig for at få mine råd. Mange år tidligere havde hun modtaget min undervisning gennem en årrække på hendes egen hest. Hun havde nu ikke længere selv hest og efter en længere pause fra hestene og ridningen, var hun nu begyndt at gå til ridning på det lokale ridecenter en gang om ugen. "Men jeg forstår det simpelthen ikke, Karina", sagde hun tydelig frustreret og fortsatte: "Din undervisning dengang og dine bøger nu giver så meget mening for mig, men det er bare helt anderledes til undervisningen." Rytteren var tydelig forvirret, og hun fortsatte i flere minutter med at fortælle, hvad hendes nuværende underviser ville have hun skulle gøre, og hvordan underviseren ville have, at hesten skulle gå. Jo mere rytteren fortalte, jo mere blev det klart for mig, hvordan jeg bedst kunne hjælpe rytteren videre. Så da rytteren på et tidspunkt skulle trække vejret, skyndte jeg mig kækt at stille spørgsmålet: "Er du sikker på, at det er dressur undervisning, du går til?" Der blev meget stille! "Jamen det mener jeg da, at det er", sagde rytteren noget tøvende og fortsatte; "Jeg mener da, at de kalder det dressurundervisning". Men hun var ikke sikker. Vi kan lære vores heste alverdens forskellige ting. Og der findes så ufattelig mange discipliner og ikke mindst nuancer af undervisning. Både i form af helt forskellige formål, men også i forhold til den enkelte undervisers perspektiv og fortolkning. Underviseren på det pågældende sted havde en anden baggrund og et andet mål med sin undervisning, og derfor var undervisningen helt anderledes, end den rytteren kendte fra mig og mine bøger. Vi underviste simpelthen bare ikke i det samme. Derfor kan det, som modtager af undervisning, være virkelig nyttigt at stille sig selv disse spørgsmål:

  1. Hvad er det, du ønsker undervisning i? Først og fremmest sådan helt overordnet, hvilken disciplin ønsker du undervisning i? Hvis det er dressur, er det da dressur efter Dansk Rideforbunds (DRF) principper og formål, du ønsker undervisning i? Er det spring eller måske military? Eller er det undervisning på ovalbanen med islandske heste? Eller er det lydighed for gode skovture? Er det orienteringsridning, trec, western, agility eller en af de mange andre discipliner? Eller er det en helt bestemt måde at ride på, du søger? Fx bidløs eller uden sadel eller noget helt tredje. Indenfor hver af de overordnede discipliner er der ofte udstukket nogle helt nøjagtig beskrevet anvisninger og krav, som du som rytter kan træne og ride din hest efter. DRF har det, der hedder Fordringer i dressur og derudover de mange forskellige dressurprogrammer.  
  2. Hvad er dit formål med at modtage undervisning? Er det for at uddanne dig, udvikle dig og blive bedre som rytter? Er det for at stimulere din hest mentalt og fysisk? Er det for at klare dig godt i konkurrencer? Er det for at forbedre samarbejdet og samhørigheden med din hest? Er det for sparringen og det sociale med underviseren og de andre mennesker, der kommer til undervisning? Måske er det lidt af det hele, men hvad er så din højeste prioritering? Og stemmer den prioritering overens med den undervisning, du modtager? 
  3. Hvad underviser underviseren i? Hvilken baggrund har underviseren? Hvilken erfaring har underviseren? Hvordan underviser din underviser andre ryttere? Hvordan rider din underviser? Er det du ser og oplever, når du ser underviseren undervise og ride også det, som du ønsker at få undervisning i? 

Når du har fået en alvorlig men kærlig snak med dig selv ud fra disse spørgsmål, så vil du være tydelig mere afklaret, du vil have en klar retning for den vej, du ønsker at gå med din hest, du vil tage ansvar for din og din hests videre uddannelse og udvikling, og ikke mindst vil du sikre dig, at dit forhold til din hest bliver sådan, som du gerne vil have, at det skal være. Hvis du stiller dig selv disse spørgsmål med jævne mellemrum, så vil du løbende kunne optimere dit udbytte af den undervisning, du modtager, du vil kunne regulere, hvis dit behov for eller ønsker til undervisning ændres, og det vil være til stor glæde og gavn for såvel din underviser, som for dig selv og din hest. 

Se mere om mine bøger her!

Se mere om min undervisning her!