Sadel junglen

I min bog En halv parade - fra god grundridning til de lette dressurklasser skriver jeg:
"Vær opmærksom på, om din sadel ligger optimalt på din hest." Det er så fuldstændig afgørende, at din sadel ligger korrekt på din hest. At sadlen passer til din hest, så den ligger stabilt, og generer hesten mindst muligt.
"Sadlen kan, hvis den ikke ligger rigtigt på hesten, komme til at ligge til den ene side. Så vil din bagdel typisk følge med sadlen, og du vil flytte din overkrop til modsatte side af din bagdel for at justere din balance." Det er det, jeg i bogen også beskriver med udtrykket Lynlåsen.
Udover at sadlen skal passe til din hest, skal den også passe til dig som rytter således, at det bliver så nemt som muligt for dig at sidde lige, balancere dig i forhold til hvad hesten gør, og så det bliver muligt for dig alene med din placering og bevægelighed at indvirke på hesten.
"Det er altafgørende, at du lærer at sidde midtfor. Når du kan det, kan du nemlig bevidst bruge lommelygten til at rotere om rygsøjlen. Denne teknik er yderst effektiv, når du skal vende hesten i hjørnerne, når du vil ride øvelser, hvor hesten er bøjet, og når hesten går på buede spor".
"Hvis du er slem til at sidde skævt til den ene side, kan du også få sadlen til at ligge skævt." Og du kan med tiden ride sadlen fuldstændig skæv. Jeg har igennem årene redet i mange forskellige sadler, og jeg har altid haft en dygtig sadelmager til at hjælpe mig med at tilpasse sadlerne jævnligt. Men for mange år siden blev jeg fuldstændig forelsket i en bomløs sadel med latex i puderne. Jeg var vild med den. Den passede begge mine heste på trods af, at de var helt forskellige i størrelse, og sadlen var "som at sidde i den blødeste handske", hvor "jeg har den bedste og fineste kontakt med hesten". Sadlen gjorde det endnu nemmere for mig at mærke mine heste og at ride mine heste med lethed og fine hjælpere. "Det er en sadel, der er som skabt til at ride efter de teknikker og systemer, jeg rider og underviser efter", skriver jeg i bogen.
Alt var godt - lige indtil den dag, hvor jeg, da jeg ordnede sadlen, opdagede at sadlen, måske netop fordi den ingen bom eller sågar kopfjern havde, var blevet fuldstændig skæv som en udtrådt og godt og grundig slidt gammel sko. Jeg red jo dagligt på begge mine heste, og sadlen havde simpelthen taget form af mig og mine skævheder. Fordi sadlen netop var "sådan en dejlig blød handske" at sidde i, havde jeg ikke mærket mine skævheder på samme måde, som jeg ville have gjort, hvis sadlen havde været stabil i sin form og været efterset og rettet op jævnligt. Det blev nogle dyre (men også gode) lærepenge, for sadlen var både skæv i selve formen og skæv i sadelpuderne, og da puderne var med latex, var der heller ingen mulighed for at rette dem. Så jeg måtte bare smide sadlen ud.
Skaden blev heldigvis "kun" af økonomisk karakter, fordi jeg nåede at reagere inden mine heste begyndte at reagere på det. Jeg har siden da holdt mig til sadler, hvor det er muligt med en erfaren og dygtig sadelservice og sadelmager løbende dels at tilpasse sadlen til hesten i takt med, at hesten ændrer eller udvikler sig, sådan som mine heste på henholdsvis 23 og 18 år fortsat gør, og har gjort i de 16 og 11 år, som jeg har haft dem, og hvor netop skævhederne fra mig løbende rettes, så det bliver nemmere at vide, hvor lige er, og derfra at kunne korrigere mine skævheder og bruge min bevægelighed og placering i min indvirkning.
Jeg får normalt ca. en gang om året kigget mine sadler efter og får dem omstoppet efter behov. Men denne gang var det min hest Vincent fra Stettekær, der gjorde mig opmærksom på, at det var over tid. Han begyndte at blive tydelig utilfreds med sadlen, både ved opsadling og ved afstigning. Det viste sig ved sadelservicen, at begge mine hestes sadler trængte til en omstopning. Sadlerne var begge lidt skæve i polstringen, men til hver sin side. Ofte oplever jeg ellers, at den samme rytters svagheder skinner igennem på flere heste, men i det her tilfælde gav mine svagheder og styrker altså forskellige skævheder i sadlerne på mine heste, som i øvrigt også er hinandens nærmest totale modstykke. Herudover var Vincent simpelthen vokset ud af sin sadel. Bommen i sadlen skulle være bredere, og heldigvis kunne det lade sig gøre at ændre ved sadelmageren. Basis for alt mit arbejde med hestene ved ridning eller ved træning fra jorden er dressuren som gymnastik, for løsgjorthed, smidighed og styrke. Og det arbejde har gennem årene ændret især Vincents kropsform markant. Og nu i en alder af 18 år, var det altså igen tid at få tilpasset sadlen, så den passede ham. Da jeg en uge efter fik sadlen tilbage, var det tydeligt, at sadlen nu passede ham. Sadlen ligger først og fremmest mere stabilt under mig, og dermed er det nemmere for mig at mærke, hvor lige, som udgangspunkt for min placering, er. Vincent er ikke længere utilfreds, og hans bevægelser blev allerede fra første dag mere frie, ligesom det blev endnu nemmere for ham at strække sig med kontakt frem til mine hænder.
Vi bruger ofte en hel del penge på at have de kære heste, og sadelservice er for mig en fast post i mit budget, for det har så afgørende en betydning først og fremmest for hestene, men også for mig som rytter og ikke mindst for min ridning af mine heste.
Du kan låne min bog En halv parade - fra god grundridning til de lette dressurklasser på landets biblioteker, eller du kan købe den på min webshop.