En halv parade - hvorfor og hvordan
Den halve parade er grundpillen i dressur, og de fleste af os er da også blevet guidet igennem mange mange undervisningslektioner med et hav af tilråb - "halv parade!". Den skarpe stemme fra underviseren mener det faktisk godt, når der gang på gang opfordres til at "tage en halv parade". Den mest herlige tilbagemelding jeg endnu har fået på en af mine mange anvisninger, lød sådan her; Jeg spurgte: "Lavede du en halv parade der? " - kort pause - "næsten", lød det forsigtigt fra rytteren. 😀
Men hvorfor er det hensigtsmæssigt at ride hesten med halve parader?
Den halve parade er en teknik, du som rytter skal mestre for at hjælpe hesten til at bevare eller genfinde balancen, til at forbedre samlingsgraden og holdningen, til at afkorte en gangart eller et tempo og til at gøre hesten opmærksom på en umiddelbar kommende hjælp.
Med de halve parader kan du træne hesten til at bruge sig hensigtsmæssigt og udvikle hestens evne til at afskubbe og bære sig. Med teknikken vil du skærpe og bevare hestens opmærksomhed og styrke jeres samarbejde og samhørighed.
Hvad skal den halve parade få hesten til at gøre?
Mentalt skal den halve parade få hesten til at holde fokus på sin rytter og samarbejde med tillid og respekt.
Fysisk skal hesten via de halve parader bevare sin balance også med rytteren på. Hesten har fra naturen mere vægt på sine forben, og ridningen med de halve parader skal derfor udvikle hestens evne til at bære mere af sin og rytterens vægt på sine bagben og skubbe sig fremad.
Da jeg for mange år siden kom til skade med min ryg, lærte jeg for alvor vigtigheden af at have stærke mavemuskler. Efter at have været iført et skift korset af jern og plastik i mere end 3 måneder, havde jeg rygrad som en kop kakaomælk. Mit core var slapt, og jeg skulle genoptrænes for bare at bære mig selv oprejst. Når jeg skulle løfte noget - uanset vægt - skulle jeg huske at placere mig med et ben på hver side af genstanden, bukke i mine knæ og lade mine lårmuskler rejse min krop og genstanden op. Sådan bør vi alle løfte, men dengang lærte jeg det på den hårde måde. Efterhånden som mit core og mine lårmuskler blev stærkere, fik jeg en bedre kropsholdning, og min måde at bevæge mig på, blev mere løsgjort og spændstig.
Den halve parade skal få hesten til at bruge "sit core", bevæge sig gennem hele sin krop og bære og afskubbe med sine bagben.
Hvordan udfører vi så helt nøjagtigt en halv parade?
Ja i sin simpleste form er det blot en anholdning - et vip i fingre eller håndled - på begge tøjler med et af følgende formål
- at opsamle hesten og bevare eller genvinde balancen.
- at afkorte et tempo eller en gangart - fra galop til trav, fra trav til skridt eller fra skridt til parade.
- at forbedre hestens holdning og form.
- at gøre hesten opmærksom.
Men fordi vi har så fuldstændig afgørende indvirkning på vores heste, når vi rider dem, alene med vores opstilling ynder jeg at tænke på den halve parade i 4 trin:
- Bevægelse
- Core
- Schenkler
- Hænder (anholdning)
For at hesten kan bevæge sig gennem hele sin krop, må vi, når vi rider hesten, følge hestens bevægelser. Det kræver, at vi selv er løsgjorte, smidige og bevægelige, så vi med lethed kan ride hesten i alle gangarter uden at spænde imod bevægelserne. Derfor er første step på vejen til at kunne udføre halve parader at kunne bevæge dig med din hests bevægelser.
Vi siger, at hesten skal "løfte ryggen op". Det gør den ved at bruge sine bugmuskler. Vi kan aktivere hestens bugmuskler ved at aktivere vores egne mavemuskler. Det gør vi bedst ved at trække maven en anelse ind. Det er i sig selv en teknik at mestre, for det skal gøres på en måde, så du stadig kan trække vejret normalt og følge hestens bevægelser. Dine schenkler sænkes ned om hesten og med et let kram til hesten, vil dette være med til at aktivere hestens bugmuskler, så hesten kan løfte ryggen op, bære dig og sig selv hensigtsmæssigt og stadig bevæge sig gennem hele sin krop.
Dine schenklers lette kortvarige kram sikrer ligeledes, at hesten fortsat bevæger sig fremad og med en reel og fri bevægelse.
Med dine hænder kan du gennem tøjlerne opsamle og regulere energien. For at du kan gøre det effektivt, må dine hænder være lukkede og på højkant. Dine tøjler må have den helt rigtige længde således, at du kan placere dine hænder foran dig. Kun sådan kan du bevare din bevægelighed i dit sæde, have hesten foran dig og bruge dine led i fingre og håndled til at lave anholdninger på tøjlerne, ligesom du kan regulere din kontakt til hestens mund gennem tøjlerne ved din placering af dine albuer og skuldre.
Jeg har lavet en kort guide, der forklarer hvordan du kan ride din hest med fine og effektive halve parader. Guiden kalder jeg: "Sådan rider du din hest med halve parader". Du modtager den i første mail, når du kobler dig på En Halv Parade´s nyhedsbrev.