På vandbånd i sommervarmen
I skrivende stund har jeg netop indgået et spændende samarbejde med Healthy Horse i Skibby ved Sandie Bregnager Kjær og hendes team. Jeg har siden 1999 trænet mine heste fra jorden som enestående træning og som supplement til min ridning. Det at se sin hest arbejde fra jorden, giver en helt unik forståelse for hestens bevægelsesmønstre, og det styrker samarbejdet og samhørigheden med hesten. Og at se mine heste på vandbåndet for første gang hos Healthy Horse var derfor også en utrolig givende oplevelse.
Med træningsskalaens 6 trin (takt, løsgjorthed, accept af biddet, spændstighed, ligeudretning og samlingsgrad) som guidelines for hestens uddannelse og udvikling, har jeg store forventninger til den bonus, som træningen på vandbåndet vil bidrage til.
I onsdags var første gang på vandbåndet. Og jeg var selvfølgelig meget spændt på, hvordan de ville reagere på de nye udfordringer. Begge mine heste var hurtige til at forstå, hvad de skulle og fik ret hurtigt koordineret deres bevægelser til en regelmæssig 4 taktet skridt bevægelse også i vandet. Det er imponerende at se sin hest i vandet. Hele hestens krop kommer i lækker bevægelse, overlinjen arbejder smidigt og løsgjort, og så snart hesten har det rette tempo og den optimale balance, bevæger hesten sig fuldstændig ligeudrettet, og med en tydelig fremadsøgende tendens.
Mine heste er hinandens diametrale modsætninger. Både hvad angår sind, eksteriør, arbejdsvilje, gangarter, kapacitet og evner. Og deres svagheder og styrker dermed ligeså: Tvistur er utrolig stærk i sine laterale bevægelser, og så er han helt ekstrem smidig. Han er ved ridning meget fremadgående - tilbyder altid mere fart - og får ofte afskubbet sig mere fremad end han kan bære, hvorved han bliver hektisk og kort i sine bevægelser. Tvistur er lettere overbygget bagtil, og når han går på folden selv, går han meget som i naturen - med vægten på forparten. Det første minut på vandbåndet, havde han svært ved at få bagparten til at følge med, men da han først fandt rytmen, kom hans smidighed og hans enorme arbejdsvilje ham tilgode. Med mere træning på vandbåndet vil jeg helt klart kunne mærke, at han bliver styrket i sin bagpart og får endnu nemmere ved at bevæge sig med spændstighed og i en større samlingsgrad. Tvistur bliver ved, og han var slet ikke svedt eller forpustet af arbejdet på vandbåndet. Han virkede nærmest lidt skuffet, da vi lukkede vandet ud og stoppede båndet 🙂Sandie og jeg blev hurtigt enige om, at en hest med sådan en arbejdsvilje kræver en rytter/træner og et træner team, som hele tiden passer på ikke at overbelaste ham.
Vincent er udstyret med 4 virkelig gode og rentaktede gangarter. Han har en kort ryg, er meget muskuløs og har en kraftig knoglestruktur. Og så er han meget nem at holde huld på og lever jo hos mig primært af hø og wrap. Hans styrke ligger i skrivende stund i hans bagpart - hans svaghed i hans forpart. Da Vincent startede på vandbåndet, virkede han da også som om, at han var delt i to dele, og han slingrede indimellem mod højre. Han trådte rigtig godt til og bar sig nemt på sine bagben, men spændte imod i sin forpart, sænkede ryggen og bar sit hoved højere end ved ridning og træning fra jorden. Sandie fortalte, at når vi med tiden kan øge vandmængden på gåbåndet, vil vi kunne hjælpe ham til at få løsnet op i hans forpart. Da Sandie tjekkede ham på staldgangen, stod hans skuldre ikke helt lige, hvilket gav rigtig god mening i forhold til, hvad vi så på båndet. Sandie udførte nemt nogle små rettelser, hvorefter han stod helt lige igen. I de 4 år jeg nu har haft Vincent, har han gennemgået en enorm udvikling - både mentalt og fysisk. Han har gennem min dressuruddannelse både ved ridning og ikke mindst ved træning fra jorden, opnået en enorm styrke og en udpræget ro og tillid ved træningen, som for os begge er guld værd. Træningen på vandbåndet i dag, viste mig, hvordan mit fortsatte arbejde med Vincent skal være. Jeg vil have fokus på løsgjortheden og skulderfriheden - fortsætte med overgange, schenkelvigninger, vendinger, versader og traversader, men nu hvor han mestrer øvelserne, bruge dem mest som korrektion på spændinger eller modstand - gå og skridte lange gode ture, masser af galoparbejde på ovalsporet og i naturen og arbejde med konditionstræning og længerevarende temposkift. Vincent på vandbåndet.
Det var en dejlig dag 🙂 Jeg nød at være afsted med mine skønne heste, og det var en fornøjelse at være under kyndig vejledning af Sandie og hendes team af dygtige medarbejdere. Vi skal derop igen om en uge, og det glæder vi os meget til.